ODTÜ İKLİM Merkezi, değişen iklimi ve etkilerini anlamak, uyum ve çözüm önerileri geliştirmek için kuruldu.

ODTÜ İKLİM: İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi, ODTÜ bünyesinde ağırlıklı olarak iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik alanlarında çalışan akademisyenleri,  bir araya getirerek, ilgili çalışmaların belirli bir strateji etrafında uyum ve iş birliği içinde yürütülmesini, bu sayede ulusal yükümlülüklere ve önceliklere olan katkının en üst düzeye çıkarılmasını amaçlamaktadır. Kasım 2022 tarihinde YÖK Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak kurulan ODTÜ İKLİM, ulusal ve uluslararası düzeyde ülkemizin ve toplumun ihtiyaç duyacağı bilimsel, gerçekçi ve güvenilir iklim ve sürdürülebilir kalkınma stratejileri ve politikaları geliştirilmesine katkı vermek hedefiyle çalışmalar yürütmektedir.

Küresel bir sorun olan iklim değişikliğinin çevresel etkisinin sadece sıcaklıklardaki artıştan ibaret olmadığı artık bilinen bir gerçektir. İklim değişikliğinin sadece doğa üzerinde değil, sosyal ve iktisadi alanlarda da çok olumsuz etkileri vardır. İklim dostu, düşük karbonlu bir toplum ve ekonomi inşa etmek, yerel, bölgesel ve küresel anlamda sürdürülebilirlik için tartışmasız bir zorunluluktur. Bu bağlamda birçok bilimsel çalışma yapılması, strateji, politika ve teknoloji geliştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu gelişmelerin entegrasyonunu sağlayacak koordinasyona ihtiyaç vardır.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi (ODTÜ İKLİM) bu ihtiyaçlara cevaben kurulmuştur. ODTÜ Erdemli yerleşkesinde ve ODTÜ Araştırma Parkı’nda yer alan ODTÜ İKLİM’in temel amacı “ulusal ve uluslararası düzeyde ülkemizin ve toplumun ihtiyaç duyacağı bilimsel, gerçekçi ve güvenilir iklim ve sürdürülebilir kalkınma stratejileri ve politikaları geliştirilmesine katkı vermektir”. ODTÜ İKLİM, farklı disiplinlerin beraber çalışmasını gerektiren bir sorun olan iklim değişikliği konusunda ODTÜ’de İklim Şurası gibi ulusal ve AB Yeşil Mutabakat, Mission Ocean, BM Okyanus On Yılı gibi uluslararası politikalara halihazırda yön veren birim ve uzmanların daha bütünleşik bir sistem içerisinde ülke önceliklerine katkı verebilme ve ilgili ulusal platformlarla entegre olma imkanını sunacaktır. Merkez bu anlamda, ODTÜ içinde ve dışında iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konularında farklı disiplinlerdeki birçok bölüm ve merkezi bir araya getirerek, oluşacak sinerji ile disiplinler arası çalışmaları ve projeleri hayata geçirecektir.


Son Güncelleme:
11/03/2025 - 12:24